En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Pension

Pension

Senast uppdaterad 2020-06-02

Allt arbete ger avtalspension

Avtalspensionen grundas på din lön. Alla löneinkomster ger dig rätt till pension, från första kronan. Även vikariat, deltidsanställningar och extrajobb ger pensionsrätt.

Avtalspensionen ger ett komplement till ekonomin när du blir pensionär. Ju yngre du är idag, desto viktigare kommer denna extra pension att bli när du så småningom ska leva som pensionär. Därför är det viktigt att du bryr dig om din pension. Jobba inte svart och försök att undvika arbetsplatser som saknar kollektivavtal. Då har du flera decennier på dig att tjäna in pensionsrätter. Varje år, på varje lönekrona. Det blir mycket pengar till slut.

För avtalspensionen som finns i ditt kollektivavtal är det ju arbetsgivaren som betalar in premien. När arbetsgivaren inte betalar lön – till exempel när du är sjuk – finns heller ingetunderlag att betala in pensionspremien på.

För att du inte ska gå miste om pensionsrätt när du är sjuk eller föräldraledig övertar premiebefrielseförsäkringen arbetsgivarens pensionspremieinbetalningar.

Livsarbetstidspension kan ge extra pension

Inom flera branscher finns ett tillägg till Avtalspension SAF-LO som heter Livsarbetstidspension (LP) eller Arbetstidspension (AP). De bygger på att en kollektivavtalad arbetstidsförkortning kan omvandlas antingen till premier i din Avtalspension SAF-LO eller till tid i en tidbank som du kan använda för ledighet. Om LP eller AP finns i din bransch, omfattas du även om du inte fyllt 25 år och alltså ännu inte börjat tjäna in till din ”ordinarie” avtalspension.

Om du väljer pensionspremie och redan har fyllt 25 år så behöver du inte göra något särskilt val. Om du är yngre än 25 år gör du samma sorts val som beskrivs nedan för den ”ordinarie” Avtalspension SAF-LO.

Vilka branscher som omfattas ser du på Foras sammanställningssidor:

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner