En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Arbetslöshet

Arbetslöshet

Senast uppdaterad 2020-05-28

Engångsbelopp till Gemensam Tjänstepension GTP

Under vissa förutsättningar ska arbetsgivaren betala in en engångspremie för dig till Gemensam Tjänstepension GTP om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Dessa är förutsättningarna:

KFO

  • Före den månad då din anställning upphör ska du ha hunnit tjäna in pensionsrätt i Gemensam Tjänstepension GTP under minst tre år (36 månader) under den senaste femårsperioden (60 månader).
  • Om du får en ny anställning hos samma arbetsgivare inom tre kalendermånader efter den då den anställningen upphörde har du inte rätt till engångsbelopp.

Den partssammansatta KFF-nämnden bestämmer varje år hur många månadspremier som engångsbeloppet ska omfatta, vanligtvis är det tolv.

Det är arbetsgivaren som ska anmäla dig för engångsbelopp till Pensionsvalet inom 6 månader den sista anställningsdagen. Om arbetsgivaren av någon anledning skulle missa att göra det, kan du själv anmäla dig för engångsbelopp till Pensionsvalet. Du har 24 månader på dig räknat efter den sista anställningsdagen.

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner