En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Sjukdom

Sjukdom

Senast uppdaterad 2020-06-29

Förebyggande sjukpenning – innan det gått för långt

Syftet med förebyggande sjukpenning är att göra det möjligt att vara borta från arbetet för att få förebyggande medicinsk behandling.

Du ska själv skaffa ett läkarintyg på att du har en förhöjd sjukdomsrisk som kan leda till en nedsättning av arbetsförmågan. Risken måste vara ”förhöjd” och det kan räcka med att din fysiska eller psykosociala miljö utgör en risk. Det är viktigt att läkaren på blanketten beskriver ”hotbilden” (viktigt), det vill säga vad du riskerar att drabbas av om du inte får aktiv rehabilitering eller behandling.

Förutom läkarintyget behöver du också ha en behandlingsplan som Försäkringskassan ska godkänna innan du kan få förebyggande sjukpenning. Du behöver inte genomgå behandlingen i ett svep, utan det går bra att göra det etappvis med mellanliggande uppehåll då du i många fall kan vara i fullt arbete.

Arbetsgivaren eller hälso- och sjukvården betalar själva behandlingen. Fördelarna för arbetsgivaren med förebyggande sjukpenning är att den betalas från första dagen. Inget karensavdrag görs och arbetsgivaren slipper betala sjuklön.

Reglerna om förebyggande sjukpenning står i socialförsäkringsbalken, SFB, 27 kap 6-7 §§.

Förebyggande sjukpenning till riskgrupper från den 1 juli 2020

Under tre månader – juli, augusti och september – finns möjlighet att ansöka om så kallad förebyggande sjukpenning med stöd av en tillfällig förordning som utvidgar rätten till denna förmån med anledning av Covid-19 pandemin.

Du kan få förebyggande sjukpenning om du tillhör en riskgrupp och inte kan jobba hemifrån och arbetsgivaren inte har möjlighet att anpassa arbetet eller erbjuda andra arbetsuppgifter som säkerställer att du kan jobba på ett ur smittskyddssynpunkt lämpligt avstånd från andra personer. Inget karensavdrag görs och i motsats till ”vanlig” sjukpenning behöver du inte ha en sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Så blir de högsta ersättningarna. (Vid beräkningen av sjukpenningens storlek ska hel förmån motsvara ett heltidsarbete.)

804 kronor per dag vid hel förmån,

603 kronor per dag vid tre fjärdedels förmån,

402 kronor per dag vid halv förmån, och

201 kronor per dag vid en fjärdedels förmån.

C-19

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner