En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Arbetsskada

Arbetsskada

Senast uppdaterad 2019-09-10

LOs utredningsblanketter

Eftersom AFA Försäkring från början inte hade någon vållandeutredningsblankett för arbetssjukdomar, tog arbetsskadeexperten Lennart Stéen på LO-TCO Rättsskydd AB i Göteborg i början av 2000-talet fram fyra specialblanketter som LOs försäkrings­informatörer kan använda för utredning av arbetssjukdomar.

Blanketterna har reviderats i ett par omgångar sedan dess  med betoning av skyddsrondernas viktiga uppgift även vad gäller vållandet. Den senaste upplagan av blanketterna är från april 2017.

Följande blanketter finns:

Vårt generella tips är att använda AFA Försäkrings blankett i första hand.

Om du får avslag, läs noga avslagsmotiveringen – längst ned på utlåtandet – och bemöt detta. Tag gärna fram specialblanketten för där finns det fler frågor och därmed vållandetips utöver AFA Försäkrings blanketter och som kan vara till stöd i utredningsarbetet.

Utredningsblanketterna för psykskador har en dubbel funktion. De kan först ingå som underlag vid ansökan hos Försäkringskassan om arbetsskadelivränta. Därefter, vid godkänd arbetsskada, kan de med arbetsgivarens underskrift användas som en del av underlaget vid begäran om vållandeprövning hos AFA Försäkring.

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner