En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Arbetslöshet

Arbetslöshet

Senast uppdaterad 2020-06-26

Några tillfälliga lagändringar som gäller under resten av 2020

Blankettguiden kommer ut i juni varje år. Det innebär att denna upplaga av Blankettguiden ska kunna användas också under det första halvåret 2021. Därför låter vi ”normallägesreglerna” finnas kvar.

Under resten av 2020 gäller dock en rad tillfälliga lagändringar som riksdagen beslutat ska gälla i arbetslöshetsförsäkringen fram till den 3 januari 2021. Här är några av dem – ett par andra lagändringar som gäller aktivitetsrapporter och ersättningen finns här.

Uppmjukat medlemsvillkor

För att få ersättning från inkomstbortfallsförsäkringen måste du normalt ha varit medlem i en a-kassa i tolv månader. Eftersom många riskerar att förlora jobbet i spåren av Covid-19, har regering och riksdag tillfälligt ändrat lagen så att detta så kallade medlemsvillkor kan uppfyllas på betydligt kortare tid än normalt.

Du kan alltså gå med i ditt förbunds a-kassa nu och får räkna varje medlemsmånad som fyra månader. Det innebär att du kan uppfylla medlemsvillkoret redan efter tre månaders medlemskap.

Den här tillfälliga lagändringen gäller från och med den 1 mars 2020 och året ut. Från och med den 3 januari 2021 föreslås den gamla regeln tas tillbaka in i lagen igen.

Uppmjukat arbetsvillkor

Även arbetsvillkoret har uppmjukats med en tillfällig lagändring som gäller året ut. Ändringen gäller två bestämmelser:

  • För att få inkomstrelaterad ersättning har arbetsvillkoret hittills behövt uppfyllas efter det senaste inträdet i a-kassan. Detta krav har nu tillfälligt upphävts på grund av de nya tillfälliga bestämmelserna för medlemsvillkoret som gör att man kan uppfylla medlemsvillkoret på fyra månader.

Den här ändringen innebär att fler kan få inkomstrelaterad ersättning. Om du bara uppfyllt arbetsvillkoret men inte medlemsvillkoret, kan du bara få grundersättningen.

Antalet timmars arbete för att uppfylla arbetsvillkoret har tillfälligt sänkts för alla:

  • Förvärvsarbete i minst 60 timmar (tidigare 80) per månad i minst sex månader under en ramtid av tolv månader före arbetslösheten eller
  • Förvärvsarbete i minst 420 timmar (tidigare 480) under en sammanhängande tid av sex kalendermånader och utfört arbete under minst 40 timmar (tidigare 50) under var och en av dessa månader.

Den här ändringen gör det möjligt för fler personer som varit timanställda eller arbetat deltid att få ersättning.

Tillfälligt slopad karensperiod

Mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021 slopas tillfälligt de sex dagarnas karensperiod i arbetslöshetsförsäkringen.

C-19

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner