En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Pension

Pension

Senast uppdaterad 2020-06-05

När du ska ansöka om allmän pension

Pensionen betalas inte ut automatiskt

Tänk på att din allmänna pension inte betalas ut automatiskt, utan du behöver själv ta initiativet och meddela Pensionsmyndigheten att du vill börja ta ut pension. Från och med 2020 har den lägsta åldern för uttag av inkomstrelaterade pensionsdelar höjts till 62 år (tidigare 61 år) från och med 2020. (Eventuell garantipension betalas inte ut förrän du fyllt 65 år.)

Om du bor i Sverige och ska ansöka om pension, vill Pensionsmyndigheten inte att du ska använda en pappersblankett. Det finns ingen pdf-fil på en blankett, utan Pensionsmyndigheten vill styra ansökningarna till Mina sidor, www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension/ansok-om-pension/ansok-om-allman-pension. Det går i och för sig att få tag i en blankett, men då måste du besöka ett av de statliga myndigheternas gemensamma servicecenter eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice på 0771-776 776.

Detta kan du välja för din premiepension

Som du ser på blanketten Ansökan om allmän pension, kan du när du första gången ansöker om pension, bestämma om du vill ha kvar din premiepension i fonder eller om du vill omvandla den till en traditionell pensionsförsäkring. Det val som du gör beträffande detta kan inte ändras senare.

Du kan ändra omfattning på uttaget eller pausa det

Däremot kan du ändra omfattningen på ditt uttag av allmän pension (se blankettbild här). Många börjar med att ta ut en mindre andel än 100 procent, till exempel om man fortsätter att arbeta men bara deltid och fyller ut resten med pension. De möjliga andelarna pension är 100, 75, 50 eller 25 procent.

Du kan också göra uppehåll i ditt pensionsuttag, alltså stoppa pensionsutbetalningarna under en period.

Garantipensionen betalas ut automatiskt om du har rätt till den

När du lämnar in ansökan om allmän pension fungerar den också som ansökan om garantipension, som betalas ut automatiskt om du har rätt till den. Observera dock att garantipension inte kan betalas ut förrän du fyllt 65 år.

Det betyder att du som väljer att starta ditt pensionsuttag tidigare, inte kan få eventuell garantipension från början. När du fyllt 65 år kommer garantipensionen dock att börja utbetalas automatiskt om du har rätt till den pensionsdelen.

Många blanketter och massor av användbar information, checklistor och länkar finns på www.pensionsmyndigheten.se under fliken Gå i pension, underavdelningen Ansök om pension.

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner