En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Vad som gäller om
du blir arbetslös

Arbetslöshet

Grundersättningen vid arbetslöshet kommer från den lagstadgade arbetslöshetsförsäkringen. Den administreras av ditt förbunds a-kassa, som beslutar om och betalar ut den ersättning som du har rätt till.

Det är dock med arbetslöshetsförsäkringen som med andra lagstadgade förmåner: De kompletteringar som finns i kollektivavtalet är mycket viktiga.

Avgångsbidragsförsäkringen AGB är en gemensam försäkring i kollektivavtalen på avtalsområdena LO-Privat och LO-KFO. Utöver AGB finns även andra förmåner i kollektivavtalen, bland annat omställningsstöd och den extra premiebetalningen till avtalspensionen som ingår för kooperationens anställda på avtalsområde LO-KFO.

I 2020 års upplaga av Blankettguiden finns också en del avsnitt som innehåller tillfälliga regler som regeringen, riksdagen och/eller ansvarig myndighet ska gälla medan pandemin Covid-19 cirkulerar i samhället. Dessa avsnitt ligger i omedelbar anslutning till de avsnitt där vi beskriver vad som normalt gäller och som högst sannolikt kommer att fortsätta gälla när de tillfälliga reglerna upphävs.

A-kassan har alltid aktuell information

En varning är på sin plats: Regelverket för arbetslöshetsförsäkringen är omfattande, med många detaljregler, och de ändras ofta och på ”udda” tider under året (utöver hel- och halvårsskiften).

Som försäkringsinformatör behöver du inte kunna alla regler, men se till att medlemmar som är eller riskerar att bli uppsagda får kontakt med andra fackliga företrädare som ”kan” a-kassereglerna och kollektivavtalets olika stödformer. Och uppmana alltid medlemmen att ta kontakt med a-kassan, även för att få allmän information om vad som gäller just nu om hen skulle bli arbetslös.

C-19

Artiklar

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner