En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Vad som gäller om
du skadar dig

 

Arbetsskada

Ersättningarna vid arbetsskada ligger som regel ”ovanpå” ersättningarna för inkomstförlust under sjukskrivning och aktivitetsersättning/sjukersättning.

Olika slags arbetsskador – olika ersättningar

Ersättningarna är beroende av vilken typ av arbetsskada det gäller:

  • Olycksfall i arbetet
  • Färdolycksfall (med undergrupperna trafikskada respektive inte trafikskada)
  • Arbetssjukdomar
  • Smittsamma sjukdomar (som kan kategoriseras och ersättas som antingen olycksfall eller arbetssjukdom)

Gör alltid arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan och till AFA Försäkring om du blir skadad på eller av jobbet! Det är mycket viktigt både för dig som skadad och för det fackliga arbetet. Uppgifterna i en noggrant ifylld arbetsskadeanmälan både kan och ska användas som ett redskap i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) på arbetsplatsen för att förhindra framtida skador. SAM är ett grundläggande verktyg för det förebyggande arbetet.

I 2020 års upplaga av Blankettguiden finns en del avsnitt som innehåller tillfälliga regler som regeringen, riksdagen och/eller ansvarig myndighet ska gälla medan pandemin Covid-19 cirkulerar i samhället. Dessa avsnitt ligger i omedelbar anslutning till de avsnitt där vi beskriver vad som normalt gäller och som högst sannolikt kommer att fortsätta gälla när de tillfälliga reglerna upphävs. I detta kapitel finns en sammanfattning av reglerna för olika ersättningar vid sjukfrånvaro från jobbet och för förebyggande/arbetsanpassning/rehabilitering och vi behandlar många blanketter.

Observera att antalet blanketter utgivna av Försäkringskassan på området Sjukdom är mycket stort. Vi kan därför bara visa en del. Gå in på www.forsakringskassan.se för att se alla de andra också!

C-19

Artiklar

Blanketter

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner