En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Föräldraförmåner

Föräldraförmåner genom lag och kollektivavtal

I det lagstadgade försäkringsskyddet för föräldrar består bland annat av föräldrapenning. Genom kollektivavatal finns också föräldrapenning FPT genom kollektivavtal.

Föräldraförsäkringen

Det som i dagligt tal kallas föräldraförsäkringen består av flera socialförsäkringsförmåner för föräldrar och blivande föräldrar:

  • Graviditetspenning
  • Föräldrapenning
  • Tillfällig föräldrapenning (de 10 ”pappadagarna”, de så kallade ”vab-dagarna” samt tillfällig föräldrapenning när ett barn har avlidit)

I detta avsnitt i handboken beskrivs bara huvudreglerna och dessutom översiktligt.

Avtalsförsäkringen Föräldrapenningtillägg, FPT

Föräldrapenningtillägg eller föräldralön – kärt barn har många namn. Avtal som ger föräldralediga anställda en kompletterande ersättning till föräldrapenningen har funnits länge på svensk arbetsmarknad, även inom LO-förbunden. FPT-försäkringen började gälla den 1 januari 2014 och omfattar i stort sett alla privat eller kooperativt anställda arbetare – förstås under förutsättning att kollektivavtal som innehåller FPT finns.

I 2020 års upplaga av Blankettguiden finns också en del avsnitt som innehåller tillfälliga regler som regeringen, riksdagen och/eller ansvarig myndighet ska gälla medan pandemin Covid-19 cirkulerar i samhället. Dessa avsnitt ligger i omedelbar anslutning till de avsnitt där vi beskriver vad som normalt gäller och som högst sannolikt kommer att fortsätta gälla när de tillfälliga reglerna upphävs.

C-19

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner