En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Hur du får pension

 

Pension

Ålderspensionen brukar illustreras som en pyramid, där den delen som ligger längst ned är den största – det är den lagstadgade delen.

Det stämmer nog fortfarande att den största summan av det du så småningom får i pension per månad kommer att ha Pensionsmyndigheten som utbetalare. Men ju yngre du är, desto lägre andel av din framtida slutlön kommer den allmänna pensionen att vara.

Kollektivavtalets kompletterande pension blir därför allt viktigare. På våra avtalsområden heter den Avtalspension SAF-LO eller Kooperationens Avtalspension, KAP. Premien betalas in av arbetsgivaren till respektive valcentral (Fora respektive Pensionsvalet). Du ser inte arbetsgivarens premiebetalningar direkt i lönekuvertet, eftersom premien betalas utöver din bruttolön. Men det blir mycket pengar sammantaget under ett helt yrkesliv. Jobbar du på en kollektivavtalslös arbetsplats så går du miste om denna extra pension.

Eftersom Blankettguiden vänder sig till yrkesverksamma visar vi (med ett undantag, allmän pension) inte de blanketter som behöver fyllas i när man ansöker om ålderspension. Det finns lite olika sådana, beroende på vad man ansöker om.

Artiklar

Blanketter

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner