En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Vad som gäller om
du blir sjuk

Tips, råd och hjälp med de viktigaste blanketterna.

Sjukdom

Om du blir sjuk och behöver stanna hemma från arbetet är det viktigt att anmäla korrekt.

Det här kapitlet i Blankettguiden är långt, därför att Försäkringskassans ersättningar vid sjukdom, till exempel sjukpenning, fungerar som ”grundersättningar” vid all slags medicinskt grundad arbetsoförmåga. Kollektivavtalets sjukförsäkring AGS (Avtalsgruppsjukförsäkringen) och arbetsskadeförsäkring TFA (Trygghetsförsäkring vid arbetsskada) kompletterar.

Till området Sjukdom (och givetvis Arbetsskada också) hör också förebyggande av sjukfrånvaro, arbetsanpassning och rehabilitering. Lagstiftningen ställer en rad krav på arbetsgivaren i dessa avseenden. Fackets uppgift är att bevaka och driva på att det som ska göras också görs.

I 2020 års upplaga av Blankettguiden finns en del avsnitt som innehåller tillfälliga regler som regeringen, riksdagen och/eller ansvarig myndighet ska gälla medan pandemin Covid-19 cirkulerar i samhället. Dessa avsnitt ligger i omedelbar anslutning till de avsnitt där vi beskriver vad som normalt gäller och som högst sannolikt kommer att fortsätta gälla när de tillfälliga reglerna upphävs. I detta kapitel finns en sammanfattning av reglerna för olika ersättningar vid sjukfrånvaro från jobbet och för förebyggande/arbetsanpassning/rehabilitering och vi behandlar många blanketter.

Observera att antalet blanketter utgivna av Försäkringskassan på området Sjukdom är mycket stort. Vi kan därför bara visa en del. Gå in på www.forsakringskassan.se för att se alla de andra också!

C-19

Artiklar

Blanketter

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner