En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Arbetslöshet

Arbetslöshet

Senast uppdaterad 2020-05-28

Rapporter som du ska lämna

Tidrapport till a-kassan

När din ersättning har beviljats, måste du fylla i en tidrapport till din a-kassa. Den här tidrapporten kallas fortfarande ofta för ”kassakort”, eftersom det tidigare var ett pappersdokument. Numera är det vanligast att ”kassakortet” finns online och att du kommer åt det genom att logga in på din a-kassas avdelning för dina sidor. Du ska fylla i ”kassakortet” varje dag under arbetslösheten – och det är mycket viktigt att alla delar är korrekt och fullständigt ifyllda. Annars har du inte rätt till ersättning.

Aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen

Senast inom tre månader från att du anmält dig som arbetssökande ska Arbetsförmedlingen upprätta en individuell handlingsplan i samråd med dig. Av handlingsplanen ska framgå vilka krav som ställs på dig. Det gäller både i fråga om sökaktivitet och aktuella sökområden, såväl yrkesmässigt som geografiskt.

En gång i månaden – tidigast den 1a och senast den 14e i månaden – ska du lämna in en aktivitetsrapport, bland annat om vilka arbeten som du har sökt. Det gäller alla arbetssökande, även dig som till exempel har aktivitetsstöd eller utvecklingsstöd.

Arbetsförmedlingen har en informationssida om aktivitetsrapporten. Där kan du också logga in till din sida och lämna aktivitetsrapporten.

C-19 Pausad aktivitetsrapportering – håll utkik på Arbetsförmedlingens hemsida om när du måste rapportera nästa gång

Med anledning av Covid-19 beslöt Arbetsförmedlingen under våren 2020 att tillfälligt ”pausa” kravet på aktivitetsrapportering. När Blankettguidens pappersupplaga gick i tryck gällde att nästa aktivitetsrapport skulle behöva lämnas först i juli.

Från och med juli kan det alltså vara så att aktivitetsrapporteringen återgår tillnormalläget (varje månad), men det kan också hända att Arbetsförmedlingen skjuter fram tidpunkten för nästa aktivitetsrapport ytterligare. Aktuell information om finns alltid på https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/aktivitetsrapportera

Har ditt förbund inkomstförsäkring?
Om du tjänar mer, kan ditt förbund ha tecknat en så kallad inkomstförsäkring i Folksam. Då kan du få kompletterande ersättning för inkomstdelar över a-kassans inkomsttak. Ersättningen betalas under en begränsad tid (100 dagar i de flesta fall, men några förbund har 200 dagar).

Så gör du för att anmäla
Kontakta ditt förbund som har en anmälningsblankett som du fyller i och skickar till förbundet (adressen står på blanketten). Sänd även med arbetslöshetskassans beslut och ditt utbetalningsbesked för den första utbetalningsperioden.

Här får du veta mer
Folksam har en bra informationssida om inkomstförsäkringen på www.folksam.se/forsakringar/inkomstforsakring. Där kan du också kolla om ditt förbund har inkomstförsäkringen och komma till förbundets Folksam-sida för att läsa mer. Du kan också ringa Folksam på 0771-950 950.

Här rapporterar du
Logga in med e-legitimation på https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/aktivitetsrapportera#h-Saharrapporterardu

På sidan finns också en frågor- och svar del där du hittar med information om aktivitetsrapporteringen. Du kan använda en pappersblankett som finns för nedladdning på sidan.

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner