En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Så använder du Blankettguiden

Krångligt att fylla i blanketter? Lika krångligt att använda webbformulär för anmälan och ansökan? Alldeles för många medlemmar tycker det och missar därför ersättningar som de har rätt till. Är du försäkringsinformatör, så är en av dina uppgifter att ”avmystifiera blanketteriet” och att uppmuntra och stödja medlemmen att faktiskt komma till skott med sin anmälan/ansökan – oavsett om det är på ett webbformulär eller en traditionell pappersblankett.

I Blankettguiden har vi samlat ifyllnadsanvisningar och goda råd vid händelserna Sjukdom, Arbetsskada, Arbetslöshet, Pension och Dödsfall samt vid Föräldraledighet. Råden fungerar lika bra för webbanmälan eftersom det är samma frågor som ställs både på papper och webb.

Varje område innehåller artiklar innehållande information om vad man kan få ersättning för och i vilka situationer. Här finns också de blanketter som ska användas. På blankettsidorna står råd och instruktioner om hur de ska fyllas i. Här finns bilder på blanketterna och länk till de utgivare som kan tillhandahålla dem. Där det finns möjlighet att göra en digital anmälan så finns även länkar till dem.

KFO

Symbol för info som gäller avtalsområde LO – KFO I denna blankettguide finns både de regler och blanketter som gäller inom avtalsområdet LO Privat (LO – Svenskt Näringsliv) och de som gäller för kooperativt anställda arbetare (avtalsområde LO – KFO). Symbolen används endast där kooperativt anställdas kollektivavtal har andra regler än dem som gäller inom avtalsområde LO-Privat. ”Omärkta” avsnitt gäller på båda avtalsområdena.

I avsnittet om Föräldrapenningtillägg (FPT) finns också information om Premiebefrielseförsäkringen som är kopplad till avtalspensionen och som betalar in till din pension vid sjukdom, arbetsskada och föräldraledighet i samband med barns födelse/adoption.

C-19

Symbol för information som gäller åtgärder i och med Covid-19.

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner