En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Så använder du AFA Försäkrings webbanmälan

Sex av sju försäkrade använder redan webbanmälan

Det finns flera fördelar med att göra digital anmälan/ansökan på AFA Försäkrings hemsida istället för på pappersblankett. Det har många redan upptäckt. I dagsläget görs drygt 85 procent av alla anmälningar via Mina sidor på www.afaforsakring.se.

En av fördelarna är att handläggningen går fortare och den försäkrade därmed också kan få sin ersättning fortare. En annan fördel är att webbanmälan ger vägledning medan man håller på och fyller i de olika uppgifterna. Till exempel dyker det upp en ruta med info och hjälp om man missar att fylla i en uppgift som behövs. Dessutom tar AFA Försäkring ansvaret för att få in anställningsuppgifter från arbetsgivaren.

Anslutningen är givetvis kostnadsfri. Anslutningsblanketten går att fylla i på webben men den behöver printas ut och undertecknas av en behörig firmatecknare eller företrädare för arbetsgivaren. Inom en vecka kommer sedan ett välkomstmejl med användarinstruktioner.

Försäkringsinformatör! Tipsa arbetsgivaren om denna möjlighet! Särskilt bland de mindre arbetsgivarna har alla ännu inte kommit till skott med att ansluta sig.

  • Sjukskrivning – för att få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS (se kapitlet Sjukdom i denna blankettguide).
  • Arbetsskada – för att få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada TFA (se kapitlet Arbetsskada i denna blankettguide).
  • Föräldraledighet med föräldrapenning i samband med barns födelse. Anmälan gäller både till den premiebefrielseförsäkring som finns i kollektivavtalet och till den nya avtalsförsäkringen Föräldrapenningtillägg, FPT.

Vid uppsägning från anställningen och vid dödsfall krävs fortfarande pappersblankett. Gå in på Mina sidor/Ny anmälan/Anmäl arbetsbrist eller Anmäl dödsfall så hittar du blanketten som kan fyllas i på datorn och sedan skrivas ut för att du ska kunna underteckna den. Du kan också ladda ned blanketten från www.afaforsakring.se/privatperson/anmalningsblanketter/.

Skaffa e-legitimation nu!
Du kan gå in på de olika utgivarnas sidor direkt från AFA Försäkrings hemsida. Klicka på Logga in-knappen högst upp till höger och välj sedan Privatperson samt länken Skaffa e-legitimation på inloggningssidan du kommer till.

Digital anmälan underlättar för arbetsgivare också

För arbetsgivare rekommenderar vi www.afaforsakring.se/arbetsgivare–fack/etjanster/, där det finns information och möjligheter för arbetsgivare som har kollektivavtal eller hängavtal med försäkringarna i att ansluta sig till arbetsgivarsidorna. E-legitimation krävs.

 

De arbetsgivare som är anslutna till arbetsgivarsidorna slipper pappersblanketterna i de fall den anställda anmäler digitalt. På arbetsgivarsidorna kan arbetsgivaren bekräfta anställning, få tillgång till historik och överblick över alla sina ärenden. De arbetsgivare som vill (det är inte obligtoriskt) kan anmäla sjukskrivning åt sina anställda för ersättning från AGS eller anmäla till Föräldrapenningtillägget FPT.

Eftersom anmälan till dessa ersättningar också fungerar som anmälan till premiebefrielseförsäkringen, blir även pensionsavsättningen under sjukdoms-/föräldraledighetstiden avklarad samtidigt.

Anslutningen är givetvis kostnadsfri och det finns en länk på www.afaforsakring.se/arbetsgivare–fack/etjanster/ till anslutningsblanketten. Den går att fylla i på webben men den behöver printas ut och undertecknas av en behörig firmatecknare eller företrädare för arbetsgivaren.

 

VIKTIGT: Glöm inte att underteckna innan du skickar in en pappersblankett!
Alltför många glömmer namnunderskriften – och tänk på att på vissa blanketter krävs underskrift av både arbetsgivaren och facket. Om det inte är praktiskt möjligt att få till exempel arbetsgivarens underskrift direkt – skicka in blanketten ändå. Den försäkrades underskrift är absolut nödvändig för att ärendet ska registreras – men de andra namnunderskrifterna går att komplettera med senare.

 

Anslutningen är givetvis kostnadsfri och det finns en länk på www.afaforsakring.se/arbetsgivare–fack/etjanster/ till anslutningsblanketten. Den går att fylla i på webben men den behöver printas ut och undertecknas av en behörig firmatecknare eller företrädare för arbetsgivaren.

Försäkringsinformatör! Tipsa arbetsgivaren om denna möjlighet! Särskilt bland de mindre arbetsgivarna har alla ännu inte kommit till skott med att ansluta sig.

När det gäller arbetsgivarens digitala anmälan till Avgångsbidragsförsäkringen AGB, är en sådan under utarbetande på AFA Försäkring och planeras vara i gång från sommaren.

Exempel på hur det ser ut vid webbanmälan

AFA Försäkring har tagit fram tre Powerpoint-presentationer om sin digitala anmälningsfunktion, en för anställda och en för arbetsgivare samt en om hur man laddar upp filer. Alla tre bildserierna finns på Ff-torget. Nedan följer några av de bilder som visar hur det ser ut på webben när man gör en anmälan till Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS.

För att repetera: Rekommendera dem du är försäkringsinformatör för att skaffa sig en e-legitimation – både ”vanlig” sådan och mobilt bankID fungerar på AFA Försäkrings avdelning Mina sidor. (Som du kommer till via Logga in-knappen högst upp till höger på startsidan www.afaforsakring.se.)

 

 

 

 

 

Ny Youtube-film om hur man gör AGS-anmälan

AFA Försäkring har tagit fram en femminuters instruktionsfilm som visar i detalj hur du som anställd fyller i anmälan till Avtalsgruppsjukförsäkringen AGS på webbanmälningsfunktionen. Se filmen på https://youtu.be/5PPf0tm0aFg

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner