En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Så använder du Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens webbtjänster

Myndigheterna, inte minst Försäkringskassan, har gjort stora insatser de senaste åren för att digitalisera sin verksamhet och göra sina webbplatser ”kundanpassade”. Det mesta som både privatpersoner och arbetsgivare behöver göra är numera både möjligt och förhållandevis enkelt att sköta online.

 

Försäkringskassan

På Försäkringskassan kan du göra de flesta vanliga ärenden med e-legitimation direkt på webben. Använd knappen Logga in högst upp till höger på startsidan och använd e-legitimation med inloggningskort på kortläsare, mobilt BankID eller Telias e-legitimation (för dig som inte har internetbank). Här är några exempel:

 • I princip alla ärenden som gäller att vänta och ha barn. Exempel: Föräldrapenning, VAB-dagar, bostadsbidrag till barnfamiljer.
 • Ansöka om sjukpenning eller sjukersättning/aktivitetsersättning.
 • Lämna försäkran för aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
 • Ansöka om assistansersättning, merkostnadsersättning, särskilt högriskskydd, bilstöd, arbetshjälpmedel med mera.
 • Beställa EU-kort inför utlandsresa.

Numera finns bara ett fåtal ärenden som inte kan uträttas via Mina sidor. Ett typexempel är blanketten FK 9210 som används för att anmäla arbetsskada. Den är inte särskilt praktisk att fylla i online eftersom det är tre parter som ska medverka till (och underteckna) anmälan: den skadade, arbetsgivaren och skyddsombudet.

Om du söker på ”blanketter” på Försäkringskassans hemsida, får du upp en kategoriuppdelad lista med alla blanketter och webbansökningsmöjligheter. Om en viss förmån går att ansöka om direkt på webben eller på pappersblankett som du printar ut, anges det med två klickbara symboler.

Försäkringskassan för arbetsgivare också

Också arbetsgivaren kan uträtta många ärenden online på FKs webbplats. Här finns en instruktion om hur man gör som arbetsgivare för att ansluta sitt företag till e-tjänsterna:

https://www.forsakringskassan.se/arbetsgivare/login/kom-igang-med-e-tjansterna-for-arbetsgivare

Om du känner dig osäker, finns en kort informationsfilm på Försäkringskassans Youtube-kanal om hur man loggar in med mobilt BankID och en annan film om hur man ansöker om sjukpenning. www.youtube.com/user/ForsakringskassanSE.

Du kan också få hjälp av den tekniska supporten. Läs mer under länkarna på www.forsakringskassan.se/omwp/teknisk_support.

Pensionsmyndigheten

På Pensionsmyndigheten är det administration av ditt pensionssparande, bland annat premiepensionen, som är det vanligaste ärendet medan du fortfarande är i yrkesverksam ålder. Det gör du på Dina pensionssidor, som du når via en ruta högst upp till höger på www.pensionsmyndigheten.se.

När du närmar dig pensioneringen och när du redan har börjat ta ut din allmänna pension kan du direkt på webben med e-legitimation bland annat:

 • ansöka om att börja ta ut din allmänna pension,
 • göra en pensionsprognos,
 • ansöka om pension,
 • beställa pensionärsintyg,
 • ändra bankkonto för utbetalning,
 • ansöka om bostadstillägg till ålderspensionärer (BTP och SBTP).

Myndigheterna finns på sociala medier också

Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen har numera också kundtjänst på Facebook och besvarar frågor på vardagar kl 8-16.

Du hittar myndigheterna också på Youtube, där de har egna kanaler med många bra informationsfilmer om hur man gör olika saker på respektive myndighets hemsida:

Samma alternativ gäller för Pensionsmyndigheten som för Försäkringskassan: E-legitimation via inloggningskort och kortläsare (på dator), mobilt BankID (smarttelefon eller surfplatta) eller Telias e-legitimation.

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner