En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Pension

Pension

Senast uppdaterad 2020-05-28

Tre val på samma blankett

Valblanketterna Pensionsval för Avtalspension SAF-LO, Ändring av pensionsval och Hälsodeklaration för Avtalspension SAF-LO gäller oavsett om du är förstagångsväljare eller använder blanketten för ändring av pensionsval.

Förstagångsväljare under 2020 är du om du nyss har fyllt 25 år. Eller om du – oavsett ålder över (25 år) – är nytillkommen på avtalsområdet som har Avtalspension SAF-LO. Förstagångsväljare är du också om du är yngre än 25 år och ditt avtalsområde/bransch omfattas av avtal om livsarbetstidspension.

På blanketten ska du göra tre val:

  • Vilken sparform du vill ha (traditionell förvaltning eller fondförsäkring).
  • Vem som ska förvalta pensionen.
  • Om du vill koppla ett frivilligt efterlevandeskydd till din avtalspension.

Fora sköter det praktiska kring dina pensionsval
Du får själv välja förvaltare för hela din Avtalspension SAF-LO. Allt som gäller val, omval eller flytt av pensionskapital administreras av LOs och Svenskt Näringslivs gemensamma administrationsbolag Fora. Telefonnumret till Foras kundservice är 08-787 40 10. Du kan också göra och ändra pensionsval direkt på Foras webbplats. För detta behöver du e-legitimation.

Pensionsvalet sköter det praktiska kring dina pensionsval
Du får själv välja förvaltare för hela din Kooperationens Avtalspension, KAP. Allt som gäller val, omval eller flytt av pensionskapital administreras av administrationsbolaget Pensionsvalet, som ägs av Folksam. Telefonnumret till Pensionsvalets kundservice är 020-650 111 och e-postadressen är info@pensionsvalet.se. Du kan också läsa mer på http://www.pensionsvalet.se/pv/privatperson/avtal/kap-kfo-lo/fragor-och-svar/.

Om du inte väljer

Om du som förstagångsväljare inte gör ett aktivt val av förvaltare och pensionsform händer följande:

  • Avtalspension SAF-LO: Dina pensionspengar placeras i en traditionell pensionsförsäkring utan återbetalningsskydd i AMF.

KFO

  • Gemensam Tjänstepension GTP: Dina pensionspengar placeras i en traditionell pensionsförsäkring utan återbetalningsskydd i Folksam Liv.

KFO

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner