En hjälpreda i konsten att fylla i blanketter för privat- och kooperativt anställda arbetare

Pension

Pension

Senast uppdaterad 2019-07-02

Två sparformer att välja på

Du kan välja mellan traditionell pensionsförsäkring eller fondförsäkring.

Så fungerar traditionell pensionsförsäkring

  • Arbetsgivaren betalar in din pensionspremie.
  • Försäkringsbolaget bestämmer hur pengarna ska placeras. Bolaget blandar placeringsformer – aktier, obligationer, fastigheter med mera – efter en modell som det räknar med ska ge bästa möjliga avkastning.
  • Du är garanterad antingen insatta premier plus en viss lägsta ränta eller bara insatta premier. En garanti på insatta premier kan gälla ända från början eller från och med en viss ålder. Du kan också få extra avkastning utöver eventuell garanterad sådan – allt beroende på hur försäkringsvillkoren är utformade.

Att vi inte kan ge exakta besked om hur de traditionella försäkringar som erbjuds inom de båda avtalspensionsplanerna fungerar beror på att det numera finns olika sorters ”traditionell försäkring”. Varje försäkringsbolag bestämmer själv vad det är som garanteras i försäkringen och hur. Ta reda på exakt vilken sorts garanti som det bolag du tänker välja har i sina försäkringsvillkor!

Så fungerar fondförsäkring

  • Arbetsgivaren betalar in din pensionspremie.
  • I fondförsäkring bestämmer du själv vilken eller vilka fonder som dina pengar ska placeras i. Du får själv disponera om ditt sparande, det vill säga byta fonder, när du vill.
  • Försäkringsbolaget garanterar inte en viss minimiavkastning. Du står själv hela risken för placeringen.
  • Går de fonder du valt bra, så får du en högre avkastning. Går de dåligt, blir avkastningen lägre.

Tillhörande blanketter

Samtliga artiklar i detta område

<p>På Blankettguiden använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.</p> Jag godkänner